Doorgaan naar inhoud
🚚Gratis verzending 🕘Voor 21:00 uur besteld, morgen in huis 📝30 dagen niet goed, geld terug garantie
🚚Gratis verzending 🕘Voor 21:00 uur besteld, morgen in huis 📝30 dagen niet goed, geld terug garantie

Is snelladen schadelijk?

Met snelladen laad je jouw smartphone een stuk sneller op dan normaal. Handig als je net weg wilt en merkt dat je batterij bijna leeg is. Na kort opladen kan je weer een paar uur vooruit. Hier leggen we uit wat snelladen precies is en wat je ervoor nodig hebt.

Hoe werkt snelladen?

Een snellader levert een hoger vermogen dan een normale oplader. Hierdoor zit je batterij sneller vol. Waar je met een 12 watt oplader bijvoorbeeld 2 uur nodig hebt, om je toestel op te laden, heb je met een 18 watt snellader maar 1,5 uur nodig. Om je batterij te beschermen tegen beschadigingen gaat opladen steeds langzamer naarmate je batterij voller raakt. Snelladen gaat in het begin dus het snelst, maar daarna zakt de snelheid terug. Hierdoor zijn snelladers vooral geschikt om even snel je lege batterij bij te laden.

Wat heb ik nodig om mijn telefoon snel op te laden?

Niet alle opladers zijn snelladers, en niet alle smartphones kunnen via snelladen worden opgeladen. Om te kunnen snelladen heb je een snellader en een smartphone met snellaadfunctie nodig. Er zijn daarnaast verschillende snellaadtechnieken. Zo laad je iPhones het snelst op met een Power Delivery snellader, en Samsung smartphones met een Super Fast Charging of Quick Charge snellader. Weet je niet zeker welke snellader jij nodig hebt? Lees dan ons advies.

Is snelladen slecht voor mijn batterij?

Snelladen is niet schadelijk voor je batterij. Een goede oplader levert namelijk nooit meer vermogen dan je toestel aankan. Daarom is het ook geen probleem als je een snellader gebruikt die meer vermogen kan leveren dan jouw toestel aankan. Ook een toestel dat niet kan snelladen opladen met een snellader is geen probleem. Je smartphone laadt dan op op de maximale snelheid van dat toestel. Het enige voordeel van normaal opladen is dat je batterij iets minder warm wordt. In ons artikel over hoe je moet opladen leggen we daar meer over uit.

Je hebt niet per se de originele oplader nodig

Voor de veiligheid maakt het niet uit of je een oplader van hetzelfde merk als je smartphone of een andere oplader gebruikt. Al onze opladers zijn veilig en beschadigen je batterij niet. Goedkope opladers van Chinese stuntsites kunnen wel slecht zijn voor je batterij, dus koop altijd bij een betrouwbare partij. Voor iPhones maakt het ook qua oplaadsnelheid niet uit of je een originele iPhone oplader gebruikt of niet. Dat geldt voor de meeste smartphones. Bij de Samsung S-serie, OnePlus en OPPO smartphones haal je alleen met de originele lader de maximale oplaadsnelheid. Andere opladers zijn niet schadelijk, alleen iets langzamer.

Vorig artikel Hoe kies je een snellader voor je iPhone of iPad?
Volgend artikel Wat is PPS?

Een opmerking achterlaten

Opmerkingen moeten eerst goedgekeurd worden voordat zij verschijnen

* Verplichte velden